Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunţat că nu poate controla preţurile ridicate ale ţiţeiului şi, prin urmare, nu va majora cota de producţie. Preţul petrolului a Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunţat că nu poate controla preţurile ridicate ale ţiţeiului şi, prin urmare, nu va majora cota de producţie.
Preţul petrolului a atins un nivel-record de 103,95 dolari pe baril şi a continuat să se tranzacţioneze, ieri, peste pragul de 100 dolari pe baril. SUA susţin că soluţia pentru a opri creşterea galopantă a preţurilor petrolului este o majorare a producţiei de ţiţei. Însă, în ciuda apelurilor venite din partea Casei Albe, statele membre OPEC au decis să păstreze nivelul actual al producţiei.
Miniştrii celor 13 state membre ale OPEC au decis, ieri, cu ocazia reuniunii de la Viena, să păstreze nivelul actual al producţiei de petrol pentru a se asigura că vor putea efectua mult mai uşor reduceri în cazul deprecierii barilului de petrol. "Sfatul meu către OPEC este să înţeleagă consecinţele preţurilor ridicate ale energiei", a declarat preşedintele american George W. Bush, înainte de întâlnirea reprezentanţilor OPEC, citat de AFP.
OPEC a declarat în repetate rânduri că piaţa a fost propulsată de factori precum deprecierea dolarului, speculaţiile şi problemele politice, şi nu de lipsa petrolului. În acelaşi timp, statele organizaţiei se tem că o majorare a cotei de producţie va zdruncina preţurile petrolului şi, prin urmare, veniturile lor vor fi reduse substanţial.
Preţul "optim": 85-90 dolari pe baril
"OPEC produce în prezent 32 milioane de barili pe zi. Prin urmare, piaţa continuă să fie bine aprovizionată", a afirmat preşedintele OPEC, ministrul petrolului din Algeria, Chakib Khelil, citat de AFP. De aceeaşi părere este şi reprezentantul Arabiei Saudite, ministrul pe