Deşi au fost scumpite de evoluţia cursului de schimb, împrumuturile în valute exotice rămân pe val. Criticate adesea pentru riscurile pe care le presupun, creditele în franci elveţieni Deşi au fost scumpite de evoluţia cursului de schimb, împrumuturile în valute exotice rămân pe val.
Criticate adesea pentru riscurile pe care le presupun, creditele în franci elveţieni câştigă teren pe piaţa românească. Atraşi de dobânzile mici în comparaţie cu cele practicate la creditele în lei sau euro, tot mai mulţi români optează pentru un împrumut ipotecar în monede exotice.
Analiştii spun că, după intrarea în zona euro, riscurile valutare asociate creditelor în euro vor dispărea, pe când cei care au de rambursat un împrumut în alte monede vor fi în continuare expuşi acestui risc.
Creditele în franci elveţieni continuă să stârnească controverse pe piaţa locală. În timp ce unele bănci
şi-au dezvoltat substanţial portofoliul de clienţi mizând pe dobânzile mai mici ataşate acestor împrumuturi, alte instituţii de credit, din contră, le-au criticat cu înverşunare. Chiar şi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte creditele acordate în monede exotice.
Francul, mai stabil decât moneda europeană
Logica este destul de simplă. Pe perioade de criză economică, investitorii încearcă să se pună la adăpost, investind în active mai sigure, ca franci elveţieni, aur sau chiar şi unele materii prime. Cum cererea pentru aceste active creşte, şi preţul lor urcă. Astfel, pe măsură ce francul elveţian se apreciază în raport cu euro, iar leul se depreciază în raport cu moneda europeană, ratele împrumuturilor în CHF cresc. Potrivit datelor BNR, numai de la începutul anului, leul a pierdut aproape 8% în faţa monedei elveţiene.
"Istoric vorbind, francul elveţian a avut o evoluţie mai s