Florian Bichir: "În mod paradoxal, ce anunţa în urmă cu câţiva ani Dinu Patriciu şi era privit drept un extraterestru începe să prindă contur: o alianţă PSD-PNL."
În mod paradoxal, ce anunţa în urmă cu câţiva ani Dinu Patriciu şi era privit drept un extraterestru începe să prindă contur: o alianţă PSD-PNL. Proaspăt revenit în fruntea PSD, Adrian Năstase a prezentat mai multe variante privind viitorul partidului: prima dintre acestea este eventualitatea organizării la vară de alegeri legislative odată cu cele locale. A doua alternativă o reprezintă alegerile separate fără intrarea PSD la guvernare, iar a treia alegeri separate, dar cu intrarea PSD la guvernare alături de PNL.
Dincolo de simpatiile sau antipatiile noastre, trebuie spus că Adrian Năstase face o analiză rece şi cât se poate de reală:
„O opţiune pentru PSD este să facă o alianţă care să obţină majoritatea absolută a mandatelor parlamentare. Aceasta însă trebuie să fie una politică, preelectorală, astfel încât şeful statului să fie obligat de Constituţie să nominalizeze din rândurile ei un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Dacă alianţa se formează după alegeri, adică nici un actor înscris în cursa electorală nu obţine 50%Σ1 din mandate, Traian Băsescu poate numi pe oricine pentru postul de premier. Într-o astfel de situaţie, PSD şi PNL par a fi forţate să accepte un guvern minoritar PDL. (...) Din acest punct de vedere, este esenţial ca ecuaţia politică a anului 2008 să fie una favorabilă PSD, adică o formulă în care PSDΣPNL > (mai mare decât) PDL sau, mai general, Traian Băsescu să nu fie capabil, datorită rezultatelor electorale şi datorită „experientelor istorice“ dobândite de PNL şi UDMR, să mai forţeze o majoritate politică, aşa cum a reuşit în decembrie 2004“.
Strategia are şi o fisură însă. Problema PSD-ului, dar şi a PNL-ului este dacă PDL