Până în 2010, europenii vor să-şi dubleze producţia de energie electrică obţinută din căldura Pământului, mult mai ieftină şi mai ecologică . Criza petrolului îi determină pe Până în 2010, europenii vor să-şi dubleze producţia de energie electrică obţinută din căldura Pământului, mult mai ieftină şi mai ecologică .
Criza petrolului îi determină pe specialiştii în sisteme energetice alternative să găsească surse de energie fiabile care să acopere cât mai multe dintre necesităţile oamenilor. Una dintre cele mai promiţătoare tehnologii producătoare de energie de astăzi se bazează pe utilizarea energiei geotermale.
Studii recente arată că energia geotermală e tot mai folosită atât în statele Uniunii Europene, cât şi în statele de pe continentul nord-american. În prezent, în ţările europene există 365.000 de pompe care captează căldura geotermală.
Europenii şi-au propus ca, până în 2010, să-şi dubleze producţia de energie din sursă geotermală, astfel încât acest tip de energie să îşi crească ponderea în totalul energiei consumate în Europa de la 6%, cât e în prezent, la 12%.
În studiul "Blue book on Geothermal Resources", specialiştii europeni în energii alternative arată că producerea energiei termice din surse geotermale e mult mai eficientă decât orice altă sursă regenerabilă precum soarele, vântul sau biomasa. În plus, datorită faptului că energia geotermală nu are impact negativ asupra mediului, ea este mult mai ieftină în comparaţie cu alte surse.
Dacă în prezent campioanele folosirii energiei geotermale sunt Germania, Marea Britanie şi Italia, în următorii ani, folosirea energiei geotermale se va dubla şi în Islanda, Rusia, Italia şi Turcia.
Specialiştii arată că cel mai la îndemână mod de a capta energia termală este instalaţia montată pe gheizere, acele izvoare de origine vulcanică care aruncă