Vanzarile de retail, incluzand magazinele traditionale, pietele si retelele moderne de comert, ar putea creste in acest an cu 16,5%, la 121,7 mld. lei (38 mld. euro), mai mult de jumatate din bani urmand sa fie cheltuiti pe mancare.
Anul trecut retailul romanesc a raportat un ritm de crestere de 17,8%, la 104,4 miliarde de lei (31,3 mld. euro), potrivit unui studiu realizat de firma poloneza de consultanta si cercetare PMR.
"Dezvoltarea rapida a formatelor moderne de retail, interesul crescut din partea investitorilor straini si cresterea veniturilor consumatorilor au facut din Romania una dintre cele mai promitatoare piete de retail din Europa. Desi Romania a adoptat de cativa ani mecanismele economiei de piata, retailul este departe de a ajunge la saturatie, multe retele concurand pentru prestigiu si un loc in fruntea clasamentului", spun analistii PMR.
Cea mai rapida crestere a fost inregistrata in 2007 de segmentul produselor alimentare, cu un avans de 27,8%, la o valoare de 61,1 miliarde de lei (18,3 miliarde de euro). Anul trecut, cheltuielile pentru produsele alimentare au reprezentat peste jumatate dint total, fara a include in cosul de cumparaturi platile pentru autovehicule si carburanti.
"Aceasta situatie, care este neobisnuita pentru o economie dezvoltata, s-a datorat reducerii in importanta a produselor alimentare fabricate in gospodarie. Totodata, cresterea preturilor la alimente, ca urmare a recoltei agricole slabe, a contribuit la cresterea cheltuielilor, deoarece consumatorii nu au putut limita volumul produselor alimentare consumate", potrivit studiului.
Retelele moderne de retail (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount si unitati cash&carry) au ajuns anul trecut la o cota de piata de 37,6% din totalul vanzarilor de produse alimentare, fata de o pondere de 35,5% in 2006. Pe de alta parte, m