Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) estimeaza ca producatorii de lapte de vaca nu vor depasi, in anul de cota 2007-2008, cantitatile alocate de catre Uniunea Europeana.
Estimarile au fost realizate pe baza unei analize efectuate de Directia de Administrare a Cotei de Lapte din cadrul APIA, la incheierea primelor 10 luni din anul de cota 2007-2008.
In aceasta situatie, Romania nu va plati taxa pentru depasirea cotei alocate. Astfel, femierii care isi depasesc cota individuala de lapte, nu vor fi penalizati, intrucit cantitatile de lapte nerealizate sint estimate a fi mai mari decit cresterile in productie realizate de o parte a fermierilor.
Nerealizarea cantitatilor din cota de lapte, atit pentru livrari catre procesatori cit si pentru vinzari directe, se datoreaza conditiilor anului agricol, dar si structurii fermelor. Un alt motiv important se refera la structura fermelor.
Astfel, la aceasta data, Romania are o structura a fermelor necorespunzatoare pentru productia de lapte marfa, de calitate, in conditiile in care aproximativ 64% din producatorii inregistrati in sistemul cotei detin o vaca si aproximativ 32% din producatori au peste 60 de ani. Se ia in calcul probabilitatea mare ca acesti fermieri sa nu indeplineasca conditiile necesare alocarii cotei si nici minimul de investitii necesar indeplinirii criteriului calitatii laptelui.
Pentru inchiderea anului de cota, APIA atentioneaza producatorii care detin cota de vinzari directe sa isi completeze declaratiile anuale ce vor fi trimise acestora. Termenul limita pentru trimiterea acestor declaratii este 14 mai 2008. Producatorii care nu vor transmite datele referitoare la productia vinduta vor fi sanctionati si li se va retrage cota individuala la rezerva nationala.
Pentru anul de cota 1 aprilie 2008 - 31 martie 2009, Romania va