Uniunea Europeana considera ca Ucraina a incalcat prevederile acordurilor internationale in ceea ce priveste impactul asupra mediului al Canalului Bastroe, a declarat pentru HotNews.ro ministrul mediului, Attila Korodi. Romania a obtinut sprijinul voluntar al Ungariei, Estoniei si Frantei, dar si pe cel al comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas, in demersurile sale privind Canalul Bastroe.
"Am decis sa intervin pe ordinea de zi a Consiliului si sa aduc in discutie canalul Batroes si nerespectarea conventiei Espoo de catre Ucraina si am cerut Uniunii europene sa intervina", a spus ministrul. Ce fel de itnerventie? "Pe cai diplomatice", a explicat korodi, alte mijloace nefiind in conditiile in care Ucraina nu este stat UE.
In sperijinul Romaniei au venit si alte tari europene, Ungaria - care a asigurat de sprijinul ei -, dar si Estonia, care a aratat ca nu considera corecta pozitia unei tari terte fata de impactul asupra mediului dintr-un stat al Uniunii Europene.
Franta si-a declarat si ea sprijinul prin argumentul ca Delta Dunarii are o valoare inestimabila pentru UE si ca este evident ca Ucraina incalca prevederile conventiei Espoo.
"In dfinal a intervenit comisarul european Stavros Dimas, care a spus ca este de acord cu pozitia Romaniei, ca recunoaste ca Ucraina a incalcat conventia espoo, fapt de neacceptat, si, prin urmare, va trimite o scrisoare Kievului prin care va cere niste raspunsuri", a declarat Attila Korodi.
Romania a adus in discutia UE aceasta problema in conditiile in care autoritatile ucrainene au anuntat, printr-o scrisoare trimisa Bucurestiului, ca vor continua lucrarile la canal.
De fapt, perspectiva Kievului asupra canalului Bastroe este ca nu face decat sa reconstruiasca un canal care exista deja si care a functionat pana la sfarsitul anilor '50. In perioada in care aces