O serie de fotografii succesive surprind cum dintr-un deal de 700 de metri inaltime cu pante chiar de 60 de grade se desprind bucati de gheata, praf si poate chiar si roci, cum se rostogolesc la vale si cum se ridica un nor de praf de aproape 200 de metri diametru. Aceasta descoperire este fascinanta pentru ca pana acum, in afara de binecunoscutele furtuni de nisip de pe Marte, care ii si ofera culoarea rosie, nu erau cunoscute alte miscari ale materiei. Toate fotografiile realizate pana acum aratau obiecte statice.
Fotografiile de acum sunt surprinse la Polul Nord si au fost facute accidental pe cand cercetatorii studiau cum gheata din dioxid de carbon. Acum, cercetatorii se vor concentra in a determina cat la suta din materia ce a cazut in avalansa era gheata si cat era praf sau roci. Vor cauta de asemenea sa vada daca fenomenul se va mai repeta. Ei spera sa inteleaga mai bine fenomenele meteorologice de pe Marte, utile atat pentru intelegerea mai buna a planetei Marte, cat si pentru misiuni viitoare.
Integral in Stiinta.info. O serie de fotografii succesive surprind cum dintr-un deal de 700 de metri inaltime cu pante chiar de 60 de grade se desprind bucati de gheata, praf si poate chiar si roci, cum se rostogolesc la vale si cum se ridica un nor de praf de aproape 200 de metri diametru. Aceasta descoperire este fascinanta pentru ca pana acum, in afara de binecunoscutele furtuni de nisip de pe Marte, care ii si ofera culoarea rosie, nu erau cunoscute alte miscari ale materiei. Toate fotografiile realizate pana acum aratau obiecte statice.
Fotografiile de acum sunt surprinse la Polul Nord si au fost facute accidental pe cand cercetatorii studiau cum gheata din dioxid de carbon. Acum, cercetatorii se vor concentra in a determina cat la suta din materia ce a cazut in avalansa era gheata si cat era praf sau roci. Vor cauta de asemenea