Volumele vândute la depozite şi pe site-uri, mai ieftine cu 20%. Sursa: Zoltan Lörencz
Am făcut şi turul editurilor importante, pentru a afla dacă un om obişnuit, iubitor de carte proaspătă, mai poate cumpăra de la depozitul firmelor beneficiind de o oarecare reducere. Unele edituri mari, printre care Humanitas, Polirom, Rao, Curtea Veche, Corint, au depozite de carte la sediu. La Editura Humanitas, lucrurile nu mai stau aşa cum le ştiam noi, la sfârşitul anilor ’90, când oricine putea veni şi cumpăra de aici o carte cu o reducere considerabilă, de 25%.
Evident că vestea s-a dus şi numărul de tineri studioşi, defavorizaţ i material, care apelau la această soluţie pentru a-şi putea cumpăra cărţile strict necesare pregătirii lor, era în continuă creştere. Ca urmare, editura condusă de Gabriel Liiceanu s-a sesizat şi a trebuit să ia măsuri, restrângând accesul la aceste reduceri, în funcţie de numărul de exemplare cumpărate.
Reduceri de până la 20% la depozitele editurilor
În prezent, pentru persoane fizice, unele cărţi pot avea reducere de 15%, altele de 10%, iar unele titluri pot avea reducere doar de 5% sau, bineînţeles, deloc. Reducerea unică practicată de Editura Polirom pentru cei care achiziţionează cărţi direct de la sediul editurii din Bucureşti, situat pe bulevardul I.I.C. Brătianu, ca şi de la depozitul principal din Iaşi, este de 20%. Şi Editura Curtea Veche oferă la depozitul său, situat pe strada Arhitect Ion Mincu, la numărul 11, o reducere unică pentru clienţii persoane fizice care vin să achiziţioneze cărţi, dar în valoare de doar 15%.
Un sistem mai interesant are Editura Corint, la depozitul său situat pe Splaiul Independenţei, nr. 202 A. Reducerile pentru cumpărători se încadrează între 5% şi 20%, în funcţie de cantitatea de cărţi cumpărate, plus avantaje suplimentare pentru clienţii fid