Din cauza costurilor ridicate, producătorii se orientează către Ungaria şi Bulgaria.
“Din cauza grevei scenariştilor şi a mişcărilor de la Hollywood, nimeni din străinătate n-a venit să facă film în România anul ăsta. Nu sunt producţii străine! Datorită unei programări de anul trecut, Castel Film are de lucru până la mijlocul anului, însă MediaPRO Pictures nu are nici o producţie străină în lucru”, a declarat producătorul Vlad Păunescu, proprietarul studiourilor Castel Film, la dezbaterea publică a cineaştilor de la Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC). În cadrul întâlnirii de ieri, regizorii Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Corneliu Porumboiu şi Radu Gabrea au discutat cu ministrul Adrian Iorgulescu şi directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, despre strategia de dezvoltare a cinematografiei autohtone.
Managerul laboratorului Kodak Cinelabs, Cornelia Popa, a calificat situaţia actuală drept „un dezastru”. „Nu mai vine nimeni în România din cauza costurilor ridicate de producţie. Există o concurenţă foarte mare din partea Sofiei şi a Budapestei, unde costurile au scăzut datorită facilităţilor fiscale adoptate de guvern”, a adăugat managerul.
Fenomenul afectează indirect şi producţia de film românesc, pentru că o parte din sumele câştigate de studiouri erau investite ulterior în peliculele autohtone. „Ţara asta are un imens potenţial de platouri de filmare, lucru de care nu beneficiază nici o ţară din jur, potenţial pe care riscăm să-l pierdem dacă guvernul nu ne sprijină”, a conchis Vlad Păunescu.
Măsuri „draconice”
În cel mult două săptămâni, cineaştii, în colaborare cu MCC, vor pune la punct o strategie privind revigorarea reţelei de cinematografe din ţară, privatizarea regiei autonome RADEF RomâniaFilm (programată pentru octombrie-noiembrie) şi o politică fiscală în benefici