Asa schiopa si plina de hibe cum era, legea votului uninominal ar putea deveni din nou doar un deziderat. Corneliu Vadim Tudor si Dan Voiculescu si-au dat mana in incercarea de a forta o noua amanare a intrarii ei in vigoare. 16 senatori PRM, 9 senatori PC si un independent au sesizat Curtea Constituionala pe motiv ca noua reglementare ar incalca legea fundamentala.
Ei au identificat nu mai putin de 7 motive care ar justifica un verdict de neconstitutionalitate. Mai precis, contestatarii considera ca exista mai multe incalcari ale dreptului de a alege si de a fi ales. In primul rand pentru ca orice candidat trebuie sa depuna o garantie echivalenta cu cinci salarii brute pe economie, ceea ce ar fi o discriminare pe criterii de avere. Apoi candidatul care castiga cu 50% plus 1 un colegiu risca sa nu ajunga totusi in Parlament daca partidul sau nu trece macar unul din cele doua praguri electorale alternative. O stupizenie, intr-adevar, care infirma tocmai principiul votului uninominal.
In plus, voturile castigatorului invalidat ii vor trimite in Parlament pe alti candidati, insa pe usa din dos, dupa ce au fost respinsi la votul direct. Este atacata la Curte si delimitarea colegiilor uninominale prin hotarare de guvern, ceea ce anunta aranjamente si presiuni inimaginabile. Daca insa colegiile vor ajunge sa fie trasate tot prin lege de catre Parlament, operatiunea ar putea dura ani de zile.
Contestatarii sunt nemultumiti si de prezenta judecatorilor in birourile electorale, dar si de pragul electoral alternativ, ori 5 la suta, ori un numar minim de colegii castigate de reprezentantii partidului.
Piatra de incercare cea mai grea la Curtea Constitutionala se anunta insa alegerea prin vot uninominal a presedintilor consiliilor judetene, ceea ce ii transforma in autoritati locale distincte. In Constitutie insa, sunt prevazute ca