Corectiile bursiere din ultimele luni au mutat lumina reflectoarelor pe fondurile de obligatiuni, care din cenusarese ale fondurilor mutuale au devenit un fel de zane salvatoare pentru investitorii care vor sa isi adaposteasca plasamentele departe de o Bursa in picaj.
Apetitul investitorilor pentru risc si randamente de doua cifre, alimentate de o Bursa "verde", a aruncat fondurile de obligatiuni intr-un con de umbra, fondurile de actiuni si cele cu plasamente diversificate acaparand interesul investitorilor si peste 80% din industria fondurilor mutuale.
Daca pana la intrarea Bursei intr-un prelungit trend descendent, fondurile de obligatiuni atrageau interesul si banii in special ai investitorilor cu un profil de risc conservator, in cautare de randamente usor mai ridicate decat cele aduse de dobanda unui depozit bancar, in prezent, investitorii, indiferent de profilul de risc, redescopera virtutile fondurilor de obligatiuni: un adapost departe de violenta corectiilor bursiere, dar care pe termen lung aduce randamente superioare celor bancare.
Potrivit popularei zicale, si in cazul fondurilor de obligatiuni, oferta este limitata. Pe piata activeaza in prezent sapte fonduri cu plasamente in obligatiuni din care unul este denominat in euro. Cresterea accelerata si disproportionata a fondurilor de actiuni si diversificate din ultimii doi ani, care au ajuns sa controleze pana la 75% din activele fondurilor mutuale, a influentat negativ dezvoltarea fondurilor de obligatiuni si monetare.
"Daca in 2006 si in 2007 am asistat la o crestere spectaculoasa a activelor fondurilor de actiuni si ale celor diversificate, in detrimentul fondurilor cu un profil conservator de risc, cred ca in prezent se va face dreptate fondurilor de obligatiuni", spune Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare BCR Asset Management.
Una dintre principalele c