Gaz de france (gdf) si Electrabel (Belgia) continua discutiile cu ArcelorMittal Galati pentru constructia unei centrale electrice de circa 1.000 MW pe platforma combinatului, investitie estimata la 400 de milioane de euro, dupa ce Enel (Italia) si E.ON (Germania) s-au retras. "Initial erau patru companii, dar doua s-au retras. Enel a declinat propunerea pentru ca prefera sa se concentreze pe proiectul pe care il are cu Global International in Zona Libera", au declarat surse apropiate proiectului.
Primarul orasului Galati, Dumitru Nicolae, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca studiul de prefezabilitate al centralei a fost deja finalizat, iar constructia unitatii ar dura cinci ani. Potrivit primarului, investitia se ridica la aproximativ 400 de milioane de euro. La sfarsitul lunii februarie, Nicolae a declarat ca GdF si alte trei companii sunt interesate sa construiasca, pe platforma combinatului ArcelorMittal Galati, o centrala de productie a energiei, fara sa precizeze care sunt celelalte trei companii. Centrala ar urma sa aiba o putere instalata, in doua grupuri, de 900-1.000 MW. Comparativ, un reactor nuclear de la Cernavoda are o capacitate de circa 700 MW. In zona orasului Galati se afla in derulare alte doua proiecte concurente privind constructia de termocentrale. Unul este derulat de compania de stat Termoelectrica, in care sunt implicate si CEZ (Cehia) si GdF.
SPECIALISTUL
Un alt proiect, concurent cu cel al Termoelectrica, este initiat de Enel si firma Global International 2000, care au anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca evalueaza posibilitatea constructiei unei termocentrale in Zona Libera Galati, investitie de circa un miliard de euro. In acelati timp, GdF, E.ON, Electrabel si Enel cauta sa se asocieze cu Termoelectrica pentru constructia de unitati la si la centralele Termoelectrica de la Borzesti, Doicesti si Braila. To