Sfintul Sinod a aprobat ca preotii sa poata candida ca independenti pentru functiile de consilieri locali si judeteni. Decizia a fost luata deoarece preotii sint " la curent cu problemele sociale ale comunitatii". Candidatura se poate depune doar cu aprobarea ierarhului locului de care apartine preotul.
Sfintul Sinod a aprobat ca "de la caz la caz", preotii sa poata candida ca independenti in alegerile locale, dar doar cu aprobarea ierarhlui locului. Purtatorul de cuvint al BOR, parintele Constantin Stoica, a declarat ca preotii nu vor putea candida din partea unui partid, ci doar ca independenti.
IPS Bartolomenu Anania, mitropolitul de Cluj, a afirmat, citat de NewsIn, ca "preotii vor fi astfel in serviciul cetatii. De asemenea, preotii ar putea sa sprijine si un mirean care este apropiat de Biserica".
Pe de alta parte, IPS Barolomeu a admis ca exista riscul ca unii dintre acesti preoti sa faca jocul unor partide. "Participarea in posturile de consilieri nu se va putea face decit cu aprobarea speciala primita de la ierarhul locului. Daca se constata ca nu este corespunzator, ierarhul il poate retrage", a spus mitropolitul Clujului.
Posibilitatea ca preotii sa reintre in politica vine in contradictie cu o hotarire a BOR din 2004, initiativa a mitropolitului Bartolomeu, prin care preotilor li se interzicea acest lucru. Sfintul Sinod a aprobat ca preotii sa poata candida ca independenti pentru functiile de consilieri locali si judeteni. Decizia a fost luata deoarece preotii sint " la curent cu problemele sociale ale comunitatii". Candidatura se poate depune doar cu aprobarea ierarhului locului de care apartine preotul.
Sfintul Sinod a aprobat ca "de la caz la caz", preotii sa poata candida ca independenti in alegerile locale, dar doar cu aprobarea ierarhlui locului. Purtatorul de cuvint al BOR, parintele Constantin Stoica,