Doar 30% dintre cele 2 milioane de turişti străini care s-au cazat în România în 2007 au apelat la agenţiile de turism locale, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România. „Aproximativ 2 milioane de turişti străini s-au cazat în România anul trecut, majoritatea acestora călătorind în ţara noastră în scop de afaceri”, a declarat pentru Gândul Traian Bădulescu, director de comunicare în cadrul ANAT.
Cetăţenii străini care se îndreaptă totuşi spre agenţiile de turism sunt cei care aleg să-şi petreacă vacanţa în România şi care sunt destul de sceptici în a merge pe cont propriu. „Străinii sunt neîncrezători în a călători pe cont propriu în România, doar 25% dintre aceştia îşi organizează singuri sejurul. Cei care aleg însă această variantă preferă pensiunile”, a precizat Bădulescu.
Procentul redus de turişti care cumpără pachete de servicii turistice de la agenţiile din România se explică şi prin dinamica bună a turismului de business, pentru care nu este nevoie de achiziţionarea unor pachete turistice. „Persoanele care vin în ţara noastră cu afaceri fie se adresează direct hotelurilor, fie apelează la departamentele de specialitate din cadrul companiei pentru care lucrează sau la marile agenţii internaţionale”, a adăugat oficialul ANAT. Asociaţia reprezintă interesele a jumătate dintre agenţiile de turism locale a căror cifră de afaceri reprezintă peste 90% din totalul pieţei de profil.
În 2007, numărul străinilor care au intrat în România a fost estimat la 7,72 milioane de persoane, anul acesta fiind preconizată o creştere de 28 – 30%, la peste 10 milioane de turişti, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). (T.P)
Doar 30% dintre cele 2 milioane de turişti străini care s-au cazat în România în 2007 au apelat la agenţiile de turism locale, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANA