Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane urma sa decida aseara asupra unei propuneri privind implicarea preotilor in politica, la patru ani dupa ce hotarase ca fetele bisericesti nu pot face parte din partidele politice.
Hotararea asupra careia urma sa se pronunte aseara Sfantul Sinod se refera la posibilitatea ca preotii sa poata candida ca independenti, la alegerile locale din vara, doar in consiliile locale.
"Este o propunere venita din teritoriu, pentru ca in prezent comunitatile isi doresc acest lucru. Nu este vorba de altceva decat de prelungirea misiunii preotilor in comunitate. E important ca ei sa participe la luarea deciziilor", a declarat pentru ZF Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
Interdictia de a participa la viata politica a fost ceruta in 2004 de mitropolitul Ardealului, Bartolomeu Anania, unul dintre rivalii actualului sef al Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, la scaunul patriarhal.
Daniel, fost mitropolit al Moldovei, este unul dintre cei care s-au implicat adanc in viata comunitatii, a sustinut la inceputul anilor '90 un program privind infiintarea cate unei biserici in fiecare sat sau cartier.
El are relatii stranse si cu politicienii si cu oamenii de afaceri din zona Moldovei, cum ar fi deputatul PNL Relu Fenechiu sau Iulian Dascalu, patronul Iulius Grup. Daniel a fondat totodata un trust media religios la Iasi si nu si-a ascuns dorinta de a extinde acest model in toata tara. Patriarhia Romana a inaugurat, la o luna si jumatate dupa ce Daniel a fost ales Patriarh, primul centru de presa al institutiei "Basilica" cu un post tv, unul de radio, doua ziare si o agentie de presa. Pe site-ul Patriarhiei, www.patriarhia.ro, poate fi ascultat live postul de radio "Trinitas".
Discutiile din BOR au loc la o zi dupa ce in scaunul de mitropolit al Moldovei a fost ales, in ciuda calculelor, IPS Teofan