Bilanţul Ministerului Public pentru anul 2007, prezentat ieri, a adus în prim-plan acelaşi mesaj: există probleme în sistemul judiciar. De data aceasta însă, lucrurile au fost tranşate cu
Bilanţul Ministerului Public pentru anul 2007, prezentat ieri, a adus în prim-plan acelaşi mesaj: există probleme în sistemul judiciar. De data aceasta însă, lucrurile au fost tranşate cu sondajul de opinie pe masă. Am putut auzi, astfel, pentru prima dată că înşişi reprezentanţii Ministerului Public admit că justiţia este în colaps şi că încrederea populaţiei în procurori este foarte scăzută.
Per total, 56% din re-pondenţi nu au deloc ori au foarte puţină încredere în procurori. Chiar procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a admis că, pe lângă legile incoerente, problemele sunt şi la anchetatori. "Activitatea procurorilor se desfăşoară într-un mediu social de neîncredere şi nu putem schimba această stare de fapt decât printr-o activitate eficientă", a spus Kovesi.
Ea a criticat CSM-ul că nu înlătură procurorii care, prin conduita sau prin actele lor, dovedesc că nu au ce căuta în sistem. Procurorul general a adăugat că un anchetator care refuză sistematic să soluţioneze cazurile care îi sunt repartizate este scos în final "basma curată" de către CSM - care nu ia decât cel mult măsura unei sancţiuni formale.
Există însă un volum de muncă scăpat de sub control: peste un milion de dosare penale (1.079.210), cifră-record pentru România postcomunistă, au avut de soluţionat procurorii anul trecut. Există situaţii în care un procuror are de soluţionat 1.500 de dosare anual.
"Arestarea" conturilor
Laura Kovesi a pledat şi pentru "arestarea conturilor" - procedură des folosită în UE - în vederea reparării eventualelor pagube produse prin săvârşirea de infracţiuni. Noul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, în primul său discurs public de la înve