Reprezentanţii Uniunii Europene doresc eliminarea vizelor de intrare în Statele Unite ale Americii pentru cetăţenii tuturor statelor membre, reamintindu-i joi secretarului de stat american, Condoleezza Rice, că SUA trebuie să ţină cont de existenţa unei politici europene comune în acest domeniu.
Slovenia este ţara care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE. Ministrul sloven de externe, Dimitrij Rupel, a declarat că va comunica Washingtonului poziţia comună a forului comunitar, constând în renunţarea la restricţiile impuse cetăţenilor din noile state care au aderat la UE.
„Toate ţările membre UE doresc să călătorească fără restricţii în Statele Unite“, a declarat şeful diplomaţiei slovene. Acest lucru este foarte probabil să reprezinte un subiect distinct în cadrul summit-ului UE-SUA, care se va desfăşura în iunie 2008, în Slovenia.
Administraţia americană înclină spre acorduri semnate cu fiecare ţară, în timp ce UE pune accentul pe negocierile încadrate în politica europeană comună. Ungaria, Estonia şi Cehia au purtat discuţii separate privind semnarea de acorduri bilaterale, iar statul ceh a fost singurul care a acceptat să colaboreze în privinţa securităţii aeriene contra eliminării vizelor. Acest fapt a fost luat drept o subminare a autorităţii UE. Administraţia Bush a invocat anumite motive de securitate privitoare la atacurile de la 11 septembrie 2001 şi a refuzat eliminarea vizelor Greciei şi a 11 dintre cele 12 state noi aderate la UE. Reprezentanţii Uniunii Europene doresc eliminarea vizelor de intrare în Statele Unite ale Americii pentru cetăţenii tuturor statelor membre, reamintindu-i joi secretarului de stat american, Condoleezza Rice, că SUA trebuie să ţină cont de existenţa unei politici europene comune în acest domeniu.
Slovenia este ţara care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE. Ministrul sloven de externe, Dim