CE BEM, CE MĂNCĂM ● Culoarea este datĂ de E 127
Denumirea produsului este oarecum greşită, dacă ar fi să luăm în calcul ingredientul cu ponderea cea mai mare. Slănina şi apa sunt de fapt cele mai importante.
CE BEM, CE MĂNCĂM ● Culoarea este datĂ de E 127
Denumirea produsului este oarecum greşită, dacă ar fi să luăm în calcul ingredientul cu ponderea cea mai mare. Slănina şi apa sunt de fapt cele mai importante.
Pateul de ficat de porc Lupack are ca principal ingredient slănina. După acest ingredient, pe etichetă urmează în ordine descrescătoare: slănină, apă, ficat porc 20%, şorici, ceapă, proteină din lapte, sare, amidon din cartofi, zahăr, condimente, potenţiator de aromă: glutamat monosodic E 621, antioxidant: acid ascorbic E 300, conservant: nitrit de sodiu E 250, colorant: eritrozină E 127". După consumul a 100 de grame din produsul analizat veţi acumula 1326 kj/321 kcal, 7,5 g proteine, 3,0 g glucide, 31,0 g lipide.
ANALIZĂ. Produsul are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de grăsimi saturate înalt aterogene, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în urma analizei etichetei. Proteina este reprezentată în principal de colagenul din şorici cu valoare biologică foarte scăzută şi de proteina din lapte. Cantitatea mare de sare folosită de producător trebuie să fie un semnal de alarmă pentru consumatori. Pe lângă sare (clorură de sodiu), mai există şi alte două surse ascunse de sodiu: E 621, E 250 Mai mult, pateul are şi un exces de glucide cu absorbţie lentă (amidon din cartofi) şi cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat – zaharoză.
Specialistul nostru atrage atenţia asupra faptului că pateul conţine trei aditivi alimentari foarte periculoşi: E 621, E 250 şi E127. În urma ana