Nu mai puţin de 13 bănci sunt interesate să-i crediteze pe fermieri în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Printre facilităţile oferite se numără avansul de 10% din valoarea proiectului, perioadă mai lungă de rambursare sau eliminarea obligativităţii de a prezenta o scrisoare de garanţie bancară. Sursa: Rompres
Nu mai puţin de 13 bănci s-au arătat interesate să crediteze fermierii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care agricultorii şi autorităţile locale pot lua bani pentru investiţii în ferme, activităţi neagricole şi dezvoltarea satelor. Deşi, în principiu, PNDR seamănă cu programul de preaderare SAPARD - fermierii pot lua bani din fondurile Uniunii Europene pentru a-şi dezvolta o afacere - beneficiarii programului de dezvoltare rurală au o serie de facilităţi noi.
Cea mai importantă, până la 75% din banii ceruţi pot fi nerambursabili. La SAPARD, maximum 50% din bani erau nerambursabili. Printre facilităţi, posibilitatea contractării unui avans de până la 10% din valoarea proiectului şi o perioadă mai lungă de rambursare a banilor, precum şi eliminarea obligativităţii de a prezenta o scrisoare de garanţie bancară la depunerea proiectului.
Bani la licitaţie
Băncile care au participat la întâlnirea de ieri cu ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, şi cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu sunt BCR, BRD, CEC, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Carpatica, Bancpost, Banca Transilvania, UniCredit Ţiriac Bank, Romanian International Bank (RIB), Eximbank, ATE Bank, Alpha Bank şi ING. Radu Gheţea, preşedintele CEC, a declarat că băncile se gândesc şi la posibilitatea de a oferi dobânzi mai mici fermierilor decât cele practicate în mod obişnuit.
„Aceste situaţii vor fi negociate cu fiecare fermier în parte“, a precizat Gheţea. Ministerul Agriculturii va scoate la licita