A fost prima construcţie ridicată de mâna omului ce depăşea 1.000 de picioare (305 metri) înălţime. Chrysler Building, aflată în partea de est a cartierului Manhattan, la intersecţia dintre 42nd Street şi Lexington Avenue, este astăzi official declarată de către Guvernul american “National Istoric Landmark”. Chrysler Building din New York, o capodoperă arhitecturală
A fost prima construcţie ridicată de mâna omului ce depăşea 1.000 de picioare (305 metri) înălţime. Chrysler Building, aflată în partea de est a cartierului Manhattan, la intersecţia dintre 42nd Street şi Lexington Avenue, este astăzi official declarată de către Guvernul american “National Istoric Landmark”. Una dintre mândriile New York-ului, clădirea este considerată de toţi arhitecţii contemporani un model reprezentativ pentru stilul Art Deco în arhitectură.
Arhitectul neplătit
Clădirea a fost proiectată de arhitectul William Van Alen, iar designul original sugera o imensă coroană de sticlă. Avea drept repere distinctive lobby-ul de la parter, cu ferestre de trei ori mai înalte decât era standardul vremii şi colţurile etajelor superioare închise cu sticlă.
Această combinaţie trebuia să dea impresia fizică şi vizuală că turnul este atât de uşor încât pluteşte deasupra solului. William H. Reynolds, contractorul iniţial, a refuzat proiectul şi a decis să îl vândă integral lui Walter P. Chrysler, preşedintele celebrei Chrysler Automobile Corporation. Acesta a avut ambiţia şi talentul să revizuiască împreună cu Van Alen designul original şi a impus câteva elemente arhitecturale importante, cum sunt garguiele ce reproduce semnul distinctiv, şoimul aflat pe capota maşinii Plymouth, liderul de imagine al automobilelor Chrysler.
Construcţia propriu-zisă a demarat la 19 septembrie 1928 şi clădirea a fost inaugurată la 18 mai 1930, zi în care arhitectul-şefa afl