Ioana Aron, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, din Ploieşti, şi membră a lotului naţional de chimie, vrea să-şi continue studiile peste Ocean. Sursa: Marius Nica
În timp ce tinerii de vârsta ei îşi petrec ore în şir navigând pe internet sau experimentând cele mai noi jocuri, Ioana descifrează formule chimice sau jonglează cu eprubete în laboratorul de chimie. „Chiar dacă pentru mulţi colegi chimia nu este tocmai materia preferată, mie îmi place. Cred că diferenţa dintre mine şi ei este una singură: am înţeles prima lecţie de chimie, iar profesorii m-au ajutat“, povesteşte tânăra de 18 ani.
Deşi modestă, adolescenta are un portofoliu de medalii şi premii de invidiat. În clasa a IX-a a obţinut premiul întâi la fazele judeţene ale olimpiadelor de chimie şi s-a calificat mai mereu în lotul naţional. Anul trecut a participat la Olimpiada Internaţională Tuymaada, din Jakutia, Rusia, unde a câştigat medalia de argint. Anul acesta, ea va reprezenta România la Olimpiada „Mendeleev“ din Kazahstan şi speră ca, în toamnă, să ajungă şi la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Budapesta.
Visează la o carieră în protecţia mediului
Încrezătoare, Ioana a aplicat deja la zece universităţi din Statele Unite ale Americii. „Nu vreau să devin un chimist uitat într-un laborator prăfuit. Vreau să învăţ cât mai mult şi să activez în protecţia mediului. Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă cu natura din cauza poluării şi, chiar dacă par idealistă, aş vrea să mai îndrept ceva“, povesteşte Ioana. Conştientă că viitorul ei este peste Ocean, Ioana îşi doreşte să revină în România.
„Aş vrea să mă întorc în ţară şi să pun în practică cunoştinţele dobândite în State, dar este destul de greu. La noi, posibilităţile de afirmare sunt destul de mici, mai ales să cercetarea românească nu o duce tocmai bine