Preşedintele Traian Băsescu a spus ieri că forma actuală a votului uninominal îi creează o dilemă: „Dacă în acelaşi colegiu candidează domnul Hrebenciuc şi un manelist, pe cine alege românul?“. Sursa: Rompres
Nici bine n-a ajuns uninominalul girat de parlament pe masa Curţii Constituţionale, că preşedintele Traian Băsescu a dat propriul verdict: legea electorală are hibe, dar este constituţională. Şeful statului a apreciat ieri, într-un interviu la Radio România Actualităţi (RRA), forma actuală a uninominalului ca fiind „măcar o jumătate de pas“ înainte, dar a admis că îl lasă cu o dilemă.
„Ar fi interesant de văzut… Dacă în acelaşi colegiu candidează domnul Hrebenciuc şi un manelist, pe cine alege românul?“, s-a întrebat Băsescu. Dilema preşedintelui nu a apărut însă întâmplător, ci după constatarea că „este imposibil“ ca uninominalul să umple parlamentul de „lăutari şi manelişti“, întrucât „niciodată românii nu vor fi reprezentaţi de oameni care nu-i pot reprezenta“.
Deficienţa majoră: jocul redistribuirilor
„Problema fundamentală a acestei legi este că este constituţională. Până când se vor pronunţa judecătorii, vă pot spune că această lege este constituţională. Eu cred că la Curtea Constituţională legea va trece“, s-a arătat Băsescu încrezător. Ca acoperire, a invocat „năravul“ său de politician care are Constituţia „în buzunar şi pe birou“ şi „nu mişcă“ în afara ei. Preşedintele a admis însă că noua lege electorală nu este „ce şi-ar fi dorit“, dar poate însemna „măcar un început“. „Este o formă hibridă între votul de listă şi formula radicală pe care eu am propus-o“, a spus el.
Are însă o „deficienţă majoră“: „jocul redistribuirilor“. În varianta actuală, doar candidaţii care obţin din primul tur de scrutin 50% plus unu din voturi într-un colegiu vor intra direct în parlament. În caz contrar, manda