Timp de 33 de ani, medicul Iuliu Floareş a făcut 150 de fotografii cu megaliţii antropomorfi din România.
Stâncile uriaşe cu forme umane sunt răspândite prin toate masivele României. Legendele sunt cunoscute de localnici, care abia aşteaptă să le relateze călătorilor. Aşa s-a făcut că un medic pietrean, Iuliu Floareş, pasionat de excursiile montane, a aflat din vorbă în vorbă de ciudaţii megaliţi cu forme umane.
„Colind munţii ţării de prin 1960, cu o frecvenţă sporită de la an la an. Şi, cum numărul munţilor şi cărările acestora se împuţinau, m-am gândit să dau un sens acestor peregrinări. Am auzit de la diverşi prieteni de megaliţii antropomorfi şi, cu ajutorul acestora sau singur, i-am localizat şi fotografiat“, povesteşte medicul generalist, specializat în acupunctură. „Am început prin 1975 şi mi-au trebuit 12 ani să realizez circa 150 de fotografii cu megaliţii din munţii României“, explică Iuliu Floareş, acum în vârstă de 64 de ani.
Album inedit de stârnit pofta
Hobby-ul medicului Floareş stă la baza volumului lansat recent la Piatra-Neamţ, „Megaliţi antropomorfi în Carpaţii României“. Este vorba despre un album cu circa 200 de pagini de hârtie de calitate, pentru a reda cât mai mult din detaliile pozelor, şi prezentări în limbile română şi engleză. „Efortul“ pentru realizarea albumului a însemnat cheltuieli de peste 10.000 de lei, iar preţul unui volum este de 40 de lei.
Megaliţii din Carpaţi au constituit şi tema a trei expoziţii de fotografie, la Piatra-Neamţ şi la Bacău. „Deocamdată, sunteţi invitaţi să priviţi fotografiile cu megaliţi antropomorfi, dar adevărata satisfacţie o veţi avea acolo unde ei există“, îi invită medicul pe curioşi. Expediţiile prin munţi i-au provocat lui Iuliu Floareş încă o preocupare: culegerea şi valorificarea plantelor medicinale şi a ciupercilor. El le recomandă p