Florian Bichir: "Institutul Social-Democrat „Ovidiu Şincai“ a dat publicităţii un raport de analiză pragmatic şi valoros - „Efectele Doctrinei Băsescu: izolarea internaţională a României“, din păcate, puţin comentat şi studiat."
Institutul Social-Democrat „Ovidiu Şincai“ a dat publicităţii un raport de analiză pragmatic şi valoros - „Efectele Doctrinei Băsescu: izolarea internaţională a României“, din păcate, puţin comentat şi studiat. Asta pentru că, după cum spunea şi Traian Băsescu, există puţine ziare care se preocupă de politica externă.
Trecând peste micile răutăţi politice, raportul rămâne un document demn de discutat: lui Băsescu i se reproşează ataşamentul pentru Axa Washington-Londra- Bucureşti, deşi proamericanismul a fost o constantă a politicii postdecembriste, inclusiv prin miniştrii Năstase, Severin şi Geoană. Poate, într-adevăr, politica europeană a avut de suferit prin slăbirea relaţiilor cu Italia, Germania, Austria, dar asta e o altă discuţie.
Studiind „doctrina Băsescu“, raportul scoate la iveală o declaraţie a acestuia mai puţin cunoscută: „Vă dau un exemplu: noi susţinem că Marea Neagră ar putea fi internaţionalizată la fel cum este Mediterana, lucru pe care Federaţia Rusă nu-l acceptă, şi va trebui să ţinem cont în continuare de implicarea noastră în securitatea la Marea Neagră. Probabil că va trebui să venim pe poziţia Turciei şi a Federaţiei Ruse şi să participăm la acţiuni, la dezvoltări pe securitate care să ţină Tratatul de la Montreux ca un element fundamental de acces şi acţiune în Marea Neagră.“ (TVR 1, 19 februarie, emisiunea „Între bine şi rău“).
Autorii raportului susţin că această nouă poziţie pare a propune o schimbare radicală a strategiei Axei Washington- Bucureşti, „în sensul abandonării ei şi al creării unei noi «axe»: Moscova-Bucureşti. Respectiva declaraţie, realizată în con