Premierul Koştuniţa dizolvă Executivul, acuzându-şi partenerii din coaliţie că renunţă la Kosovo pentru aderarea la UE
Preşedintele Tadic susţine că va convoca cât mai repede posibil alegeri anticipate
Tensiunile de pe scena politică de la Belgrad, generate de independenţa provinciei Kosovo, au reuşit să dinamiteze coaliţia de guvernământ. După ce şi-a acuzat partenerii politici că au renunţat să lupte pentru menţinerea provinciei în graniţele sârbe, în favoarea unei relaţii mai strânse cu Vestul, premierul Vojislav Koştuniţa a anunţat că va dizolva Cabinetul.
Decizia lui a fost influenţată de faptul că Guvernul i s-a opus, respingând o rezoluţie ce prevedea suspendarea consolidării relaţiilor cu UE, dacă forul comunitar nu recunoaşte integritatea teritorială a Serbiei. Mai mult, declaraţia preşedintelui Boris Tadic, care s-a declarat dispus oricând să semneze un acord cu Bruxelles-ul, l-a iritat şi mai mult pe prim-ministrul naţionalist. Contând doar pe sprijinul a opt miniştri din Cabinet, în timp ce Tadic se bazează pe 17, Koştuniţa a preferat să mizeze pe cartea alegerilor anticipate. Scrutinul i-ar oferi oportunitatea unei coaliţii cu Partidul Radical Sârb (rusofil, ultranaţionalist şi cu cele mai multe mandate în Parlamentul de la Belgrad).
Reformele, din nou întârziate
Astfel, premierul a propus convocarea alegerilor anticipate odată cu scrutinele regionale şi locale de la 11 mai. Decizia însă o va lua Tadic, deoarece, conform Constituţiei, preşedintele dizolvă Parlamentul la propunerea Guvernului. Chiar dacă Boris Tadic ar putea să se opună dizolvării Cabinetului lansând o procedură de lungă durată pentru alegerea unui nou Guvern din acelaşi Legislativ, sunt şanse foarte mici ca acest scenariu să devină realitate, comentează Reuters.
Cel mai probabil, având în vedere că preşedintele deja a anunţat că va declanşa în cu