Fie că ţineţi sau nu post, există o reţetă general valabilă în încercarea de a slăbi, susţin specialiştii în nutriţie, citaţi de Journal of American Dietetic Fie că ţineţi sau nu post, există o reţetă general valabilă în încercarea de a slăbi, susţin specialiştii în nutriţie, citaţi de Journal of American Dietetic Association.
Specialiştii în nutriţie de la Universitatea din Massachusetts susţin că regimurile de slăbire sunt mult mai eficiente în perioada primăverii, când procesele metabolice din organism sunt accelerate de încălzirea vremii. Nutriţioniştii apreciază că, deşi nu există un regim universal valabil - fiecare dintre acestea trebuie individualizat în final fiecărui pacient, în funcţie de vârsta, înălţimea şi particularităţile metabolice ale acestuia, există câteva reguli prin care, dacă toţi cei ce doresc să slăbească le-ar respecta, ar reuşi să obţină o scădere vizibilă în greutate.
În primul rând, pentru reuşita unui regim de slăbire, trebuie să renunţaţi la grăsimi şi la carnea grasă, dar şi la consumul alcoolului în cantităţi prea mari. Marile "vedete" ale regimului de primăvară sunt zarzavaturile, fructele, pâinea integrală şi orice alimente care conţin fibre vegetale. Aceste categorii de alimente, datorită fibrelor vegetale, întârzie asimilarea grăsimilor şi colesterolului din tubul digestiv. Fibrele vegetale, de trei tipuri, au, fiecare, anumite proprietăţi.
Celuloza constituie principalul nostru aport în fibre vegetale. Este foarte rezistentă la sucurile digestive şi este puţin degradată de flora intestinală. Cerealele conţin cea mai mare cantitate de celuloză. Pectina - un soi de fibră vegetală gelatinoasă - este arma cea mai eficientă în lupta împotriva colesterolului.
Cea mai mare cantitate se găseşte în mere, dar şi în alte fructe, în cantităţi mai mici. Pectina, ca şi celuloza, este degradată d