Romania este urmatoarea tinta importanta pentru companiile producatoare de componente electronice, potrivit unui studiu efecuat recent in Europa Centrala si de Est de firma de cercetare Technology Forecasters Inc, citat de NewsIn. Potrivit studiului, Romania are cele mai scazute costuri de productie dintre tarile membre ale Uniunii Europene (UE).
Un muncitor calificat din Romania castiga aproximativ 5.000 de dolari pe an in 2005, fata de 30.000 dolari cat castiga un muncitor din Germania, tara ce inregistreaza cele mai ridicate costuri de productie din UE, se arata in raport.
Romania s-a clasat pe locul doi in topul tarilor preferate pentru cele mai scazute costuri de productie din Europa de Est, dupa Ucraina.
Potrivit Technology Forecasters, exista insa si riscuri in potentiala relocare a productiei in Romania: lipsa de personal calificat care duce la o majorare a salariilor, ingrijorarile cu privire la coruptie si protejarea proprietatii intelectuale, lipsa infrastructurii.
Relocarea productiei - imagine negativa pentru companii
Cea mai mare problema legata de relocarea productiei in Romania, in special din Europa de Vest, va fi reprezentata de imaginea negativa cu care vor fi etichetate companiile, relateaza NewsIn.
Nokia si-a mutat recent productia de la o fabrica din orasul german Bochum in orasul Cluj din Romania. Sindicatele din Germania si anumiti lideri guvernamentali au cerut boicotarea la nivel national a produselor Nokia, catalogand decizia companie drept "capitalism de caravana". Acestia au cerut Uniunii Europene sa interzica acordul Nokia cu Romania. Romania este urmatoarea tinta importanta pentru companiile producatoare de componente electronice, potrivit unui studiu efecuat recent in Europa Centrala si de Est de firma de cercetare Technology Forecasters Inc, citat de NewsIn. Potrivit st