Motivaţia interioară puternică pentru munca cu copiii este principalul atu pe care trebuie să îl aibă o aspirantă la acest post. Profesia de părinte social există şi în România. Aceasta Motivaţia interioară puternică pentru munca cu copiii este principalul atu pe care trebuie să îl aibă o aspirantă la acest post.
Profesia de părinte social există şi în România. Aceasta este recunoscută din 2005, la iniţiativa Asociaţiei SOS Satele Copiilor, o organizaţie axată pe oferirea unui cămin copiilor aflaţi în dificultate, până când ei devin tineri autonomi sau până când familia biologică este declarată capabilă să-i crească. Conceptul îngrijirii copiilor într-un mediu familial se bazează pe patru principii esenţiale pentru creşterea unui copil: mama, fraţii şi surorile, casa şi comunitatea (Satul).
Pentru a se dezvolta armonios şi cu o viziune pozitivă asupra vieţii, orice copil are nevoie de o familie şi de o casă. Sentimentul apartenenţei la un mediu familial este recreat de către "Satele SOS", o organizaţie internaţională care funcţionează şi în România, din 1990. Aceste "sate" sunt formate din 10-15 case familiale. În cele trei "Sate SOS" de la Bucureşti, Cisnădie şi Hemeiuş (jud. Bacău) locuiesc şi sunt îngrijiţi 203 copii şi tineri, în cadrul a 29 de familii. Fiecare copil are o mamă socială, care îl îngrijeşte şi îi oferă afecţiune, echilibru, stabilitate şi protecţie.
Într-o casă locuiesc împreună între cinci şi şapte copii ca fraţi şi surori. Clădirea corespunde nevoilor unei familii numeroase (camere pentru copii, sufragerie, bucătărie, băi). "Atribuţiile necesare profesiei de părinte social sunt dobândite în cadrul unui program numit <> , a cărui durată variază între nouă şi 21 de luni.
Costurile sunt suportate integral de organizaţie. Pe perioada formării iniţiale, candidatele beneficiază de cazare şi masă asigurate într-un Sat