CE BEM, CE MÂNCĂM ● Zaharina este cancerigenă
Varza roşie este un aliment hrănitor, care aduce o serie de beneficii sănătăţii noastre. Numai că dacă i se adaugă aditivi alimentari periculoşi şi zahăr în cantităţi mari, tot ce a fost bun se distruge.
CE BEM, CE MÂNCĂM ● Zaharina este cancerigenă
Varza roşie este un aliment hrănitor, care aduce o serie de beneficii sănătăţii noastre. Numai că dacă i se adaugă aditivi alimentari periculoşi şi zahăr în cantităţi mari, tot ce a fost bun se distruge.
Eticheta produsului "varză roşie Sultan" ne dă o veste bună – nu are conservant şi una rea – are zahăr şi îndulcitori. Ingredientele enumerate în ordinea descrescătoare a cantităţii sunt următoarele: "Varză roşie, zahăr, sare, acidifiant: acid acetic E 260, arome naturale, îndulcitor: zaharină E 954". De pe ambalaj mai aflăm că produsul este pasteurizat şi ambalat sub presiune, însă nu putem şti care sunt valorile nutriţionale.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Conservă din varză roşie pasteurizată cu adaos de zahăr (zaharoză) cu index glicemic ridicat, acidifiant acid acetic şi îndulcitor chimic de sinteză, acalorigen zaharină". Deşi varza (din familia cruciferelor) este o legumă sănătoasă atunci când este consumată sub formă crudă (salată) sau sub formă murată, îşi pierde calităţile atunci când este tratată termic şi când i se adaugă zaharuri rafinate (zaharoză). Acestea au un index glicemic foarte ridicat şi sunt periculoase pentru pancreasul endocrin forţându-l să producă mult mai multă zaharină. Îndulcitorul chimic de sinteză, E 954, este încadrat de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer în grupa 2B ca agent cancerigen. De asemenea, zaharina interferează cu procesul normal de coagulare a sângelui, c