Din cauza temperaturilor ridicate, consumul a scăzut cu aproximativ 5%, în 2007. Anul 2007 a adus pe piaţa de gaze naturale noi concurenţi, atât pe partea de furnizare, cât şi pe cea de Din cauza temperaturilor ridicate, consumul a scăzut cu aproximativ 5%, în 2007.
Anul 2007 a adus pe piaţa de gaze naturale noi concurenţi, atât pe partea de furnizare, cât şi pe cea de distribuţie. Cu toate acestea, contextul nu a fost unul foarte favorabil, din cauza vremii călduroase, care a determinat o scădere a consumului de gaze naturale, inclusiv a celor de import. Valoric, însă, piaţa s-a ridicat, datorită creşterii tarifelor.
Per ansamblu, românii au consumat în 2007 o cantitate totală de 16,4 miliarde metri cubi, în scădere cu peste 5% faţă de anul anterior, când consumul s-a ridicat la 17,3 miliarde metri cubi, potrivit datelor furnizate ziarului "Adevărul" de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). "Anul trecut au fost temperaturi mai ridicate, iarna a fost mult mai caldă faţă de ultimii ani, lucru care şi-a pus amprenta pe consum", ne-a declarat Marius Stroia, director la Dispeceratul Naţional de Gaze.
Datorită creşterii preţurilor, piaţa a evoluat la circa 5,8 miliarde de dolari, faţă de 5 miliarde în 2006, dar a fost împărţită între un număr tot mai mare de jucători. Cea mai spectaculoasă intrare a fost poate pe segmentul importurilor, a companiei Conef Gaz, în spatele căreia se află investitori ruşi, care au ajuns să deruleze, spre finele anului, peste 10% din cantităţile cumpărate din exterior, faţă de un procent de numai 0,56%, în luna februarie 2007. Cantitativ, România a consumat anul trecut 4,8 miliarde metri cubi de gaze aduse din Rusia, în scădere cu aproape opt procente, al căror preţ a variat între 275 şi 315 dolari pe mia de metri cubi.
Cantitatea a asigurat 30% din consumul total. În afară de Conef, pe