Aproape 333.000 de clienti au intrat in loteria pensiilor private obligatorii, fiind distribuiti aleatoriu si proportional intre cele 18 fonduri de pensii.
Numarul total de clienti la pensiile obligatorii (pilonul II) inainte de loterie era de 3.823.610, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Vinerea trecuta, inca 332.706 clienti au intrat in sistem prin loterie, adica prin redistribuirea salariatilor sub 35 de ani care fie nu au semnat cu niciun fond, fie au semnat cu doua sau mai multe fonduri. Astfel, numarul total de clienti a ajuns la aproape 4,2 milioane, in ton cu asteptarile CNPAS.
In urma cu doua luni, Mariana Campeanu (presedintele CNPAS) estima ca numarul total de clienti din sistemul pensiilor obligatorii va depasi patru milioane dupa loterie, estimarea sa fiind la acea data cea mai optimista de pe piata.
Valul record de vanzari de la sfarsitul campaniei de aderare si loteria de vineri au dus piata peste acest nivel.
Loteria a redistribuit clientii noi catre cele 18 fonduri de pensii proportional cu cota de piata deja acumulata in campania de aderare. Ca urmare, peste 68% din acestia au ajuns la unul dintre primele trei fonduri de pe piata.
Liderul pietei, ING, are o cota de 33,2% din numarul total de clienti, Allianz-Tiriac (locul doi) are 25,6%, iar Generali (locul trei) are 9,4%. Cele mai mari zece fonduri au 98,3% din piata, in timp ce restul de opt fonduri au fost 1,7% din numarul total de clienti.
"Practic, piata a intrat acum in linie dreapta", spune Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii. "Acum administratorii asteapta de la CNPAS listele electronice cu participantii nou-primiti din loterie. Fiecare administrator trebuie acum sa isi notifice noii clienti privind fondul de pensii unde au fost repartizati", spune el.
Potrivit legislatiei, fiecare administr