Cele doua mari amenintari pe care le resimte piata fortei de munca la nivel macro sunt scaderea natalitatii si fenomenul migratiei in strainatate. Cumulat, cele doua fenomene pot afecta pe termen lung intreaga economie.
In prezent, nu se resimt inca pe deplin consecintele declinului demografic din ultimii ani, spune ministrul muncii Paul Pacuraru. "Probabil ca in 2009 - 2010 piata va resimti mai puternic reducerea natalitatii, in timp ce efectele totale vor aparea peste 10-12 ani", spune ministrul.
Potrivit unei analize a Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), in 2010 Romania va avea cu 120.000 mai putini tineri de 18 ani decat in prezent. Astfel, daca in 1989 s-au nascut 369.000 de copii, in 1990 numarul de nou-nascuti a fost de 314.000, in 1991 - de 275.000, iar in 1992 -de doar 260.000.
Scaderea populatiei nu se va resimti doar asupra sistemului universitar si asupra pietei fortei de munca, ci va afecta relansarea economica a Romaniei, apreciaza analistii UNFPA.
"Practic, toate domeniile de activitate pot fi lovite de aceasta tendinta (scaderea natalitatii - n.r.), cu timpi de raspuns usor diferiti: mai putine nasteri, mai putini doctori, mai putini profesori, mai putini absolventi, mai putina forta de munca, mai putini consumatori, cifrele de afaceri mai mici, incasari mai mici la buget, investitii mai mici", enumera Dan Ioan Popp, actionar majoritar si presedinte al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor.
Cu toate acestea, situatia in care se afla angajatorii romani nu este singulara si nici nu difera foarte mult de pozitia altor tari. Spre exemplu, in Finlanda, pensionarea baby-boom-erilor face ca piata fortei de munca sa piarda aproximativ 100.000 de oameni in fiecare an, pierdere esalonata pentru urmatorii cinci ani, ceea ce inseamna foarte mult pentru o tara care are o populatie de 5 milioane de locu