Principalele avantaje ale trainerilor straini sunt date de mentalitate si de faptul ca au activat in formarea profesionala in contexte cu traditie. Romanii stiu mai bine cultura organizationala si specificul local. Pe mana cui merg angajatii?
Pe langa programele de formare profesionala care sunt preluate din strainatate, in tot mai multe companii trainingurile sunt tinute de consultanti externi. Acestia fie s-au stabilit in tara ca antreprenori, fie sunt angajati full time in proiecte care dureaza cativa ani, fie sunt nomazi, adica vin pentru cateva luni, apoi se reintorc in tara de origine, dupa care pleaca in alt loc.
"De regula, trainerii straini care vin in Romania au experienta in organizarea si sustinerea de sesiuni de instruire in mai multe tari. Acest lucru le confera un avantaj: acela de a avea o privire de ansamblu, de a face poate mai repede anumite conexiuni si de a aduce in realitatea romaneasca si alte perspective", spune Adriana Boscanici, de la Trainart.
Specialistii in training care aleg ca destinatie Romania sunt rasplatiti financiar mult peste salariile trainerilor interni. Este insa tariful pe care il percepe un trainer extern dublat de competente pe masura?
"La nivel de cunostinte, nu exista o diferenta semnificativa intre trainerii straini si cei romani. Este adevarat ca trainerii externi aduc, de multe ori, metode inovatoare de transmitere a informatiei", declara Irina Socol, presedinte si CEO al Siveco Romania, cel mai mare producator de soft de pe piata locala.
Tarifele percepute de un trainer strain, care este implicat in proiecte desfasurate in Romania variaza intre 1.000 si 4.000 de euro/zi, spune Viorel Panaite, partener la compania de training si consultanta in resurse umane Human Invest. Castigurile trainerilor straini sunt de doua-trei ori mai mari decat ale romanilor.
"Veniturile unui t