Evolutiile recente ale deficitului extern "reprezinta o sursa de preocupare" dat fiind ca ponderea investitiilor straine directe in finantarea contului curent a scazut in favoarea datoriei, indeosebi privata pe termen scurt, care a crescut considerabil la aproximativ 20 mld. euro la sfarsitul lui 2007, de la 2 mld. euro in 2003, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
El avertizeaza ca recurgerea frecventa la finantari din afara pe termen scurt sporeste gradul de vulnerabilitate a economiei, indeosebi in contextul turbulentelor consemnate recent pe pietele financiare internationale.
"In perioadele de optimism al pietelor, investitorii par mai putin preocupati de factorii fundamentali, contribuind adeseori la crearea dezechilibrelor pe care incearca ulterior sa le evite, insa acestia devin mult mai tematori vizavi de evolutia respectivilor factori fundamentali in urma producerii socurilor economice si financiare."
In acelasi timp, Isarescu afirma ca intrarile de capital profita de vulnerabilitatile sistemului financiar pentru a sanctiona prompt erorile sau orice alte masuri nesustenabile de politica economica.
"In pofida avantajelor evidente - cresterea eficientei economice, transferuri de tehnologie -, intrarile de capital pot reprezenta o amenintare serioasa pentru stabilitatea macroeconomica si competitivitatea externa, generand o supraincalzire a economiei in cazul in care volumul lor depaseste capacitatea acesteia de a le absorbi." Si tot Isarescu atentioneaza ca daca politicile economice practicate de autoritati nu isi propun sau nu reusesc sa tempereze supraincalzirea economiei si sa asigure ajustarea lina a dezechilibrelor macroeconomice, creste riscul de "aterizare fortata".
Cat priveste stabilitatea financiara ca preconditie pentru sustenabilitatea unui proces de dezinflatie, seful BNR avertizeaza ca volumul ridicat de credi