Premierul Koştuniţa a sunat retragerea de la guvernare. Urmează anticipate. Sursa: Reuters
La mai puţin de o lună după ce a pierdut provincia Kosovo, Serbia rămâne şi fără guvern şi traversează o gravă criză politică, în aşteptarea anticipatelor. Premierul sârb Vojislav Koştuniţa şi-a anunţat sâmbătă demisia şi a propus convocarea de alegeri anticipate pe 11 mai, când sunt programate şi alegerile locale, relatează AFP. „Guvernul nu mai are o politică unitară cu privire la o problemă legată de viitorul ţării: Kosovo. Un asemenea guvern nu mai poate funcţiona“, a declarat Koştuniţa, aflat în fotoliul de prim-ministru din 3 martie 2004.
Preşedintele Boris Tadici a anunţat că respectă decizia premierului. Şeful statului urmează să dizolve parlamentul şi să anunţe, cât mai curând, data organizării alegerilor parlamentare, despre care a spus că reprezintă o „manieră democratică“ de a ieşi din actuala criză.
Ruptură provocată de misiunea europeană
Preşedintele sârb continuă să se pronunţe în favoarea apropierii ţării sale de Uniunea Europeană, deşi forul comunitar a jucat un rol important în declararea independenţei Kosovo, fiind, potrivit lui Koştuniţa, principalul „instigator“ al acesteia, alături de Statele Unite. Divergenţele dintre cei doi s-au accentuat după ce premierul a calificat drept „ilegală“ misiunea desfăşurată de UE în fosta provincie sârbă.
Săptămâna trecută, guvernul de la Belgrad a respins o rezoluţie care prevedea ca Serbia să întrerupă negocierile cu Uniunea Europeană, dacă Bruxellesul nu îi recunoaşte suveranitatea asupra Kosovo. Partidul lui Boris Tadici şi liberalii proeuropeni din G 17 Plus s-au impus astfel în faţa partidului lui Vojislav Koştuniţa, iar primului- ministru nu i-a mai rămas decât să sune retragerea din guvern.
În urma demisiei sale, Serbia a intrat într-o peri