Ecosistemul din insulă este ameninţat de un megaproiect turistic. O companie de dezvoltare imobiliară din Marea Britanie intenţionează să construiască cinci sate turistice exclusiviste, un Ecosistemul din insulă este ameninţat de un megaproiect turistic.
O companie de dezvoltare imobiliară din Marea Britanie intenţionează să construiască cinci sate turistice exclusiviste, un lanţ de hoteluri "superlux", trei terenuri de golf şi un miniport într-una dintre cele mai izolate şi mai fragile zone, din punct de vedere ecologic, din Grecia. Uriaşul plan de dezvoltare turistică al companiei Minoan Group va avea 7.000 de locuri de cazare şi se va întinde pe o suprafaţă de 26 de hectare în peninsula aridă Sidero, din nord-estul insulei Creta.
Cel mai mare proiect de dezvoltare turistică din Mediterană, în valoare de peste un miliard de euro, este susţinut puternic de guvernul elen şi de mănăstirea locală care deţine terenul. De cealaltă parte, asociaţiile ecologiste şi organizaţiile de arheologi internaţionale susţin că proiectul turistic va aduce "pagube imense şi permanente unei părţi din insula Creta, care are o mare importanţă pentru Europa".
Bartolomeu I condamnă proiectul
"Această zonă a Greciei e una dintre cele mai aride regiuni ale Europei. Dezvoltarea unui proiect de acest gen nu este sustenabilă din cauza lipsei resurselor de apă necesare", explică dr Oliver Rackham, profesor de ecologie istorică la Universitatea Cambridge.
"Constructorii propun soluţia desalinizării, însă o astfel de uzină va afecta grav ecosistemul: ori va acoperi o mare parte a zonei cu panouri solare, ori va necesita mari resurse de energie, care oricum sunt reduse în Grecia", a mai spus el. Proiectul, denumit Cave Sidero, este condamnat şi de Bartolomeu I, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, care este un susţinător al mişcării ecologiste. Patr