Pactul pe Educatie nu este un act politic, a asigurat presedintele Romaniei Traian Basescu, luni, adaugand ca mai are pana intra in campanie electorala, in septembrie 2009.
"Pactul nu este unul politic. Este un act necesar si atat (...) Nu este nicio unda de joc politic. Eu nu sunt in campanie anul acesta. Abia in septembrie 2009. Am timp", a spus Basescu.
Potrivit sefului statului, "pactul ramane in continuare deschis. Am inteles ca trei din patru organizatii din societatea civila considera ca este un act politic".
"Pactul pe Educatie este rezultatul unei munci ce a inceput in septembrie 2006. Este munca unor oameni ce s-au dedicat unei solutii de a iesi din mediocritatea din sistemul romanesc de invatamant", a explicat Basescu, adaugand ca semnarea pactului de catre partide arata depolitizarea.
Presedintele Romaniei a spus ca din cele 30 de pagini ale Pactului pe Educatie, in trei pagini este prezentata situatia din invatamantul romanesc, iar in celelalte 27 de pagini sunt date solutii pentru problemele din sistemul de invatamant.
"Sinteza solutiilor pe care Comisia Prezidentiala le-a elaborat este reprezentata de opt deziderate pe care se poate construi, fara implicare politica, strategia pentru invatamantul romanesc", a explicat Basescu, adaugand ca "semnatarii pactului au obligatia de a participa la elaborarea strategiei. Nu doar semnam si nu ne mai vedem doar cand criticam strategia".
Basescu a mai spus ca Romania se afla in dificultate in privinta invatamantului. Evaluarile internationale arata foarte rau pentru Romania. De la momentul in care comisia prezidentiala a realizat studiul pe tema situatiei din invatamantul romanesc, Romania a mai fost declasificata cu inca sase pozitii in randul statelor europene in contextul in care studiul comisiei de la Cotroceni se baza pe rezultatele anulu