Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au constatat că deciziile de eliberare din arest cu interdicţia de a părăsi România nu au nicio valoare.
Oficial, judecătorul care ia o asemenea decizie trimite la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră o adresă prin care arată că respectiva persoană, judecată în stare de libertate, are interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. În practică, de la intrarea României în UE nu se mai stochează informaţii privind trecerea frontierei naţionale de către persoanele cu cetăţenie română. Cazul care i-a pus pe gânduri pe judecători este dosarul Cordunenilor, celebrul grup de interlopi din Iaşi. Atunci când au fost arestaţi pentru trafic de droguri, membrii clanului Corduneanu erau printre cei mai temuţi. Iniţial, ei au fost trimişi în judecată la Iaşi.
După un an de detenţie, Tribunalul Iaşi a dispus cercetarea în libertate a inculpaţilor, cu interdicţia de a părăsi ţara. Apoi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transferat procesul la Tribunalul Cluj, care a dat pedepse de trei până la opt ani de închisoare. Procurorii au făcut însă apel, care se judecă la Curtea de Apel Cluj. Numai că, la această fază a procesului, doi dintre cei şapte membri ai clanului nu au mai apărut. Fără prezenţa lor la proces, judecarea dosarului nu poate continua, spune judecătorul Claudia Ilieş de la Curtea de Apel Cluj.
Condamnat în Spania pentru prostituţie
Cei doi inculpaţi dispăruţi sunt Cătălin Emacu, condamnat la trei ani cu suspendare, şi Florin Dracea, condamnat la trei ani cu executare. Despre ei se ştie că au fugit în Spania, deşi pe numele lor existau mandate la frontieră care să-i împiedice să părăsească ţara. „Începând cu data de 1 ianuarie 2007 nu se mai stochează informaţii nominale privind intrarea/ ieşirea în/din România a cetăţenilor români“, se arată într-o adresă a Inspectoratului