Nu numai copiii au nevoie de vaccinuri, ci şi adulţii, mai ales cei activi sexual sau care au probleme cu imunitatea. Sursa: AFP Photo
Imunizările sunt recomandate de specialişti pentru prevenirea unor boli grave, precum hepatita B, a cancerului cervical sau a unor forme grave de varicelă. Toate acestea sunt disponibile şi în farmaciile româneşti.
Imunizări contra cancerului, pentru femei
Două vaccinuri care protejează împotriva cancerului cervical, Gardasil şi Cervarix, sunt disponibile şi pe piaţa românească de anul trecut. Se recomandă în special tinerelor sub 26 de ani (chiar de la 12-13 ani), care nu şi-au început încă viaţa sexuală.
„După vârsta de 30 de ani, femeile ar trebui să facă o evaluare înainte de administrarea vaccinului“, recomandă profesorul Adrian Streinu Cercel, de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Bucureşti. Virusul Papiloma uman (HPV - Human Papilloma Virus) se transmite pe cale sexuală şi poate duce la cancer cervical sau vaginal. Imunizarea se face în trei etape, de-a lungul unei perioade de şase luni. Costul celor trei vaccinări depăşeşte 1.300 lei. Produsul Gardasil (al firmei Merck) a fost lansat şi în România în martie 2007. La sfârşitul aceluiaşi an, a fost lansat vaccinul companiei GlaxoSmithKline, Cervarix.
Protecţie faţă de hepatita A şi B
În ţările occidentale se recomandă şi vaccinarea adulţilor împotriva hepatitei A (boala „mâinilor murdare“). Acolo, cazurile de hepatită A transmise prin alimente şi apă contaminate sunt în scădere, datorită faptului că se face imunizarea copiilor, ceea ce nu se întâmplă încă la noi. „La adulţi, imunizarea antihepatita A nu este aşa de importantă cum este la copii, pentru că primii se spală mai des pe mâini, însă cea împotriva hepatitei B este extrem de utilă, mai ales pentru cei activi sexual. Virusul se m