Programul fix este pe cale să devină istorie. Acum poţi să fii freelancer, adică să alegi singur pentru cine, cât şi cum munceşti. Sursa: Bolero
Specialiştii în resurse umane susţin că tot mai mulţi tineri aleg să muncească în regim de colaborare, cu mai multe firme, lăsând în urmă zilele în care căutau doar „un loc călduţ“. „Există trei categorii: cei care au pierdut un job şi acceptă să fie freelanceri pentru a mai câştiga un ban, cei care devin freelanceri pentru că s-au săturat să fie angajaţi, iar ultima categorie este reprezentată de cei care trec de la faza de freelancer la cea de firmă cu angajaţi proprii“, explică head-hunterul George Butunoiu.
Fotograf. După 11 ani de muncă, Alex Gâlmeanu a devenit unul dintre cei mai apreciaţi fotografi. „Totul a început din orgoliu. Am simţit la un moment dat că aveam ceva de demonstrat“, spune el. La început, apreciază el, este destul de greu, pentru că trebuie să ai multă răbdare, să munceşti mult, să investeşti timp. Rezultatele apar după o perioadă relativ lungă.
> Pentru a deveni fotograf freelancer trebuie să ai un portofoliu pe care să-l prezinţi clienţilor. Câştigul poate porni de la 250-300 de euro/lună şi poate ajunge la 2.000-2.500 de euro, în funcţie de proiecte.
Make-up artist. Marina Chiorean este freelancer de nouă ani şi crede că secretul succesului constă în seriozitate. „Am muncit mult la sesiuni foto, prezentări de modă, reclame, videoclipuri“, povesteşte ea.
> Pentru a fi make-up artist trebuie să urmezi cursuri de specialitate şi să investeşti în produse profesionale. Dacă ai experienţă, poţi să obţii, lunar, chiar şi 2.000 de euro.
Jurnalist. Călin Cosmaciuc a lucrat ca ziarist în presa centrală aproape 12 ani. A renunţat la a mai scrie pentru o singură publicaţie, în favoarea mai multor proiecte venite de la oameni care