Aproape 300 de cai riscă să moară în grajdurile singurului hipodrom din ţară, din cauza unui litigiu între autorităţile locale şi concesionarul acestuia.
Inaugurat în 1922, singurul hipodrom din ţară care a funcţionat chiar şi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a rămas recent fără curent electric şi apă, din cauza facturilor neplătite. Proprietarii cailor se văd strânşi cu uşa să-şi vândă animalele.
„Patronul mi-a spus că pot să iau acasă calul pe care l-am antrenat degeaba trei ani. Nu mai are ce face cu el pentru că, dacă nu aleargă în curse, un cal se pierde, indiferent cât de bun ar fi. Mi-e milă să-l pun la căruţă, dar nu mă lasă inima să-l las aici să moară de foame şi de sete“, spune Mitică Cristea, unul dintre puţinii îngrijitori rămaşi aici.
Au murit de nealergat
Marian Manea, proprietarul a 180 de cai de la hipodrom, intenţionează să-şi scoată caii pe străzile Ploieştiului, în semn de protest faţă de situaţia în care a ajuns hipodromul. „Până acum mi-au murit două exemplare valoroase. Nu de foame, nici de sete, ci pentru că nu au alergat! Accesul pe pistă a fost interzis, aşa că noi nu le-am putut asigura mişcarea fizică şi i-am pierdut“, spune Manea, care este şi preşedinte al Societăţii Române de Trap.
Hipodromul de la Ploieşti este şi singura crescătorie din ţară pentru rasa Trăpaşul românesc, acum în pericol de a se pierde. Un singur trăpaş valorează între 3.000 şi 10.000 de euro, fiecare, iar pe piaţă ar putea fi vândut cu maximum 500 de euro pentru pus la căruţă.
Reziliere pe rol
Autorităţile locale spun că investitorul italian, societatea Ippodromi & Citta, nu a respectat planul de investiţii, semnat în 2005, în valoare de 4,5 milioane de euro. Primăria a solicitat în instanţă rezilierea contractului, iar procesul este pe rol. „Contractul semnat cu