După ce au fost păcăliţi cu repartitoarele de căldură, „blocatarii“ îngraşă acum buzunarele firmelor care montează contoare pasante de gaze. Sursa: Vlad StănescuSursa: Vlad Stănescu
1 /.
Moda repartitoarelor de căldură, lansată acum câţiva ani de oficiali ai regiilor de termoficare, în beneficiul cert al firmelor care le-au montat, e completată de aproape un an de febra montării contoarelor pasante de gaze, prin care locatarii speră să facă economii la factura de gaze consumate pentru gătit.
Deşi nu recunoaşte oficial, Distrigaz îi informează pe administratori, prin firme agreate, de beneficiile unui contor montat lângă aragaz. Aceştia muşcă momeala, chiar dacă o asemenea operaţiune costă 600-800 de lei, iar contorul nu e luat în calcul de Distrigaz la facturare, ci tinde să provoace aceleaşi discuţii în contradictoriu între locatari, ca şi apometrele.
Până acum s-au grăbit să-şi monteze astfel de contoare o serie de „blocatari“ păcăliţi cu repartitoarele. Ei au observat că vecinii preferă să-şi închidă caloriferele şi să se încălzească la aragaz, deoarece factura la gaze pe bloc se împarte egal la fiecare.
Autorităţile de reglementare sunt rezervate în comentarea fenomenului, în timp ce la orizont se întrevede încă o pleaşcă pe capul firmelor de profil: montarea obligatorie a detectoarelor de gaze pentru toate bucătăriile dotate cu geam termopan şi cu gurile de aerisire astupate.
Doar aerul a rămas necontorizat
În blocul O8A de pe Strada Dezrobirii, sectorul 6, numai aerul a mai rămas necontorizat, după cum îi place să spună domnului Mircea Bostan, locatar mândru de contoarele lui şi de... „dezrobirea“ de la plata pauşală a utilităţilor. Oamenii şi-au pus de câteva zile şi contoare la aragaze, după ce au observat că factura la gaze s-a dublat în numai trei luni, de la montarea reparti