Într-o listă actualizată a celor şapte păcate capitale contemporane, publicată recent de către Vatican, cei care nu reciclează pungile de plastic se pot aştepta la o eternitate petrecută în Iad. Lista, care include şi poluarea mediului, a fost anunţată de Monseniorul Gianfranco Girotti, un apropiat al Papei şi conducătorul celui mai important Tribunal Apostolic. Noua listă cu păcate capitale a fost realizată pentru a îi face pe credincioşi să realizeze că viciile lor îi afectează în aceeaşi măsură şi pe ceilalţi. Sursa: xinhua/afp Astfel, Monseniorul susţine că modificările genetice, experimentele efectuate pe oameni, poluarea mediului înconjurător, provocarea de nedreptăţi sociale, provocarea sărăciei, deţinerea unei averi obscen de mare şi folosirea drogurilor au fost întotdeauna păcate capitale.
Păcatele „de ieri”, cum sunt lenevia, invidia, voracitatea, lăcomia, desfrâul, mânia şi mândria, au „o dimensiune mai degrabă individualistă”, a declarat Monseniorul pentru Osservatore Romano, publicaţia oficială a Vaticanului.
„Păcatele de astăzi au atât o rezonanţă socială cât şi una individuală” a mai spus Monseniorul Girotti. Conform normei Romano Catolice, păcatul capital reprezintă „grave încălcări ale legii lui Dumnezeu” şi aduce „moartea veşnică” în lipsa mărturisirii acestuia la spovedanie, relatează publicaţia britanică The Daily Telegraph
Aceste păcate sunt cu mult mai grave decât aşa zisele păcate venale, care împiedică un suflet să obţină virtuţi şi calităţi morale.
Cele şapte noi păcate capitale sunt:
1. Distrugerea mediului înconjurător
2. Experimentele stiinţifice a căror natură morală este discutabilă
3. Manipulări genetice care duc la alterarea ADN-ului
4. Consumul sau traficul de droguri
5. Injustiţia socială care duce la sărăcie
6. Avortul
7.