Pretul petrolului a atins un nou nivel record, de 107,44 dolari pe baril, pe fondul investitiilor in petrol ca masura de protectie impotriva deprecierii dolarului si a inflatiei, potrivit Reuters. De asemenea, scaderea nivelul rezervelor petroliere ale SUA si decizia de saptamana trecuta a ministrilor OPEC de mentinere a nivelului productiei, a sustinut avansul cotatiilor petrolului.
Teama de o eventuala recesiune a economiei SUA, ce a urmat publicarii statisticilor despre piata muncii, care au aratat ca economia americana a pierdut cele mai multe locuri de munca din ultimii cinci ani, si conditiile aspre de pe pietele de credit au dus la deprecieri ale dolarului si ale titlurilor de pe pietele de capital si i-au determinat pe multi investitori sa faca plasamente de siguranta in marfuri, inclusiv in petrol.
"Deconectarea dintre incetinirea cresterii economice din Statele Unite si scumpirea marfurilor si a energiei a fost intr-adevar remarcabila", a declarat Edward Meir, analist la MF Global.
Presedintele OPEC, Chakib Khelil, este de parere ca speculatiile si tensiunile politice ar putea mentine pretul petrolului la peste 100 dolari pe baril in tot acest an.
Incetinirea economiei SUA, cel mai mare consumator de combustibili la nivel mondial, ar putea incepe sa afecteze nivelul cererii. Pretul petrolului a atins un nou nivel record, de 107,44 dolari pe baril, pe fondul investitiilor in petrol ca masura de protectie impotriva deprecierii dolarului si a inflatiei, potrivit Reuters. De asemenea, scaderea nivelul rezervelor petroliere ale SUA si decizia de saptamana trecuta a ministrilor OPEC de mentinere a nivelului productiei, a sustinut avansul cotatiilor petrolului.
Teama de o eventuala recesiune a economiei SUA, ce a urmat publicarii statisticilor despre piata muncii, care au aratat ca economia americana a pierdut