Aparent, ratiunea si normalitatea au invins. Saptamana trecuta, Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca o parte dintre informatiile despre trecutul profesional al judecatorilor si procurorilor pot fi facute publice. Vom putea afla care a fost traseul profesional al unui magistrat, sanctiunile si calificativele pe care le-a primit. O victorie, ni s-a spus, daca ne gandim ca Asociatia Magistratilor a cerut ca nici macar aceste date sa nu ajunga la muritorii de rand.
O victorie? Sa fim seriosi! Informatiile pe care CSM le pune la dispozitia presei, de exemplu, cand vrem sa stim ce a facut un anume judecator sunt sapte vorbe, scrise de mana, cu pixul, despre instantele la care a lucrat si niste calificative care nu spun absolut nimic. Ce este esential insa a fost ascuns.
Marturia lui Alexandru Pantea, un fost procuror comunist, pe care ziarul nostru o va prezenta incepand de maine, indica un fapt evidentiat cu siguranta in mapele profesionale, dar pe care CSM nu il va face niciodata public. Nu de bunavoie, cel putin. Procurorii si judecatorii selectati pentru a deveni sefi erau mai intai instruiti la scoala Securitatii de la Bran.
Programul, sustine Pantea, care s-a numarat printre invatacei, nu se rezuma la cursuri de indoctrinare. Departe de a fi o formalitate, el continea toate elementele unui stagiu de pregatire paramilitara. Magistratii primeau o specializare accelerata in lupta armata, spionaj, tortura, dezinformare si supravietuire intr-un univers amoral.
Securisti de elita, formati la scoala NKVD, le predau tehnici de ascultare a telefoanelor si de instalare a microfoanelor in locuinte, in aparate de radio si televizoare. Ofiteri de armata ii invatau sa traga cu diverse tipuri de arme. Faceau exercitii de lupta antiterorista, simuland capturarea unor teroristi.
Erau invatati cum sa ia ostatica insasi legea. "Eram instruiti sa elibe