Obiectivele macroeconomice pe termen mediu ale Romaniei: cresterea economica, reducerea inflatiei, a deficitului de cont curent si a deficitului bugetar, consolidarea cursului de schimb pot fi atinse in functie de absobtia fondurilor comunitare, a declarat, luni, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, cu ocazia lansarii Programului Operational Sectorial pentru cresterea competitivitatii economice.
"Un nivel inalt de absorbtie a fondurilor europene conditioneaza cresterea veniturilor bugetare pana la 40 la suta din PIB si reducerea deficitului bugetar precum si atingerea obiectivului de a ajunge la un nivel de 20.000 de euro al PIB pe cap de locuitor in 2020. Absorbtia fondurilor comunitare este indispensabila pentru atingerea parametrilor de dezvoltare macroeconomica", a afirmat Vosganian.
Cresterea economica poate fi influentata, in medie, cu 0,5% anual de contributia fondurilor europene. Totodata, fondurile comunitare vor creste competitivitatea economica care este direct legata de stoparea dinamicii deficitului comercial si, implicit, a deficitului de cont curent, potrivit lui Vosganian. Din aceasta perspectiva, intentia guvernului este sa reduca deficitul de cont curent la mai putin de 10% din PIB pana in 2010.
Vosganian a spus ca bugetul ar putea fi degrevat de o serie de programe pentru investitii daca fondurile europene vor fi utilizate pentru astfel de proiecte, iar in acest caz deficitul bugetar va fi mai scazut, iar veniturile bugetare mai mari.
Programul Operational Sectorial pentru cresterea competitivitatii economice are ca obiectiv cresterea productivitatii companiilor romanesti cu 5,5 la suta pe an, pana in anul 2015, astfel incat aceasta sa atinga 55 la suta din media UE, a mai precizat Vosganian.
Romania va primi de la Uniunea Europeana, prin acest program, fonduri nerambursabile de ap