Oltenii din taraf câştigă între 2.000 şi 3.000 de euro lunar. Şase muzicanţi din Craiova cântă de aproximativ doi ani pe străzile şi în pieţele din centrul Romei. Într-o zi slabă, ei Oltenii din taraf câştigă între 2.000 şi 3.000 de euro lunar.
Şase muzicanţi din Craiova cântă de aproximativ doi ani pe străzile şi în pieţele din centrul Romei. Într-o zi slabă, ei câştigă câte 50 de euro, dar la nunţi sau botezuri primesc mai mult.
Ziua de "lucru" a tarafului începe la 10.00, în Piazza del Popolo. După prânz, formaţia se mută la câteva sute de metri, pe Via del Corso, până la ora 19.00. În timpul zilei îşi mai schimbă locul la îndemnul carabinierilor din zonă, care îi cunosc, "dar sunt invidioşi că turiştii ne dau bani", spune Tudor Nedelcu (50 ani), liderul nedeclarat al grupului.
Absolvent al Şcolii Populare de Artă din Craiova, el cântă la acordeon de 20 de ani. Repetiţiile se fac la el acasă şi tot el i-a învăţat pe "băieţi" să zâmbească turiştilor care se opresc să-i filmeze. Se află de 10 ani în Italia şi l-a adus în taraf şi pe fiul lui, Ionel (35 ani), care cântă la contrabas.
Deşi nu le merge rău, Tudor susţine că "şi-ar dori să practice meseria asta în legalitate". El se consideră un om onest şi nu vrea să fie "asimilat cazurilor de români care nu ne fac cinste în străinătate".
Muzică franţuzească şi italiană
În pieţele Romei, trupa se axează pe muzica franţuzească, pe compoziţiile lui Astor Piazzola şi, mai rar, pe piese româneşti. Acestea din urmă sunt rezervate pentru sărbătorile românilor. "Cântăm la preţuri modice, cam 3.000 de euro pentru câteva ore de reprezentaţie", spune Gel Călinescu (53 ani), saxofonistul grupului, aflat de opt ani în Italia.
Oltenii au şi fani declaraţi, care îi vizitează chiar şi zilnic. Italianca Rita (57 ani), din Roma, dansează cu patos pe muzica lor, făcâ