Primaria Limanu, organizatia „Salvati Vama Veche“ si Directia Apelor Dobrogea-Litoral Apele Romane au reinnoit parteneriatul privind administrarea plajei de la Vama Veche. „Vama Veche este un brand pentru turismul romanesc, insa nu vom mai permite ridicarea constructiilor pe plaja“, a avertizat Gheorghe Babu, directorul DADL. „Constructiile definitive sau nu, din beton, nu au nimic de-a face cu spiritul boem al zonei. La fel nici autoturismele parcate direct pe plaja“, a mai spus el.
Constructiile adiacente plajei stau in calea proiectului de realizare a unei piste de biciclete - un proiect transfrontalier Romania-Bulgaria. Primaria a obtinut deja avizul de la Agentia de Protectie a Mediului, urmind ca in aprilie sa inceapa constructia ei.
Mircea Toma, reprezentantul asociatiei „Salvati Vama Veche“, a precizat ca exista disponibilitate din partea autoritatilor pentru adoptarea proiectului: „Am negociat cu Ministerul Mediului in urma cu trei ani pentru ca plaja de la Vama Veche sa nu fie tratata industrial“. Din punctul lui de vedere, plaja din Vama a fost mai curata anul trecut decit restul litoralului romanesc.
Incepind din acest sezon estival, Primaria Limanu va implementa un program de colectare selectiva a deseurilor menajere de pe plaja. In acest scop, se vor monta peste 300 de containere de colectare a deseurilor, urmind ca resturile menajere sa fie transportate cu doua masini de gunoi noi, achizitionate in cadrul programului. In unele cazuri insa, domeniul public al statului se suprapune cu domeniul privat al primariilor. In sectorul sudic al litoralului, firma care a concesionat suprafata de plaja - Romned Port Operator SA - a refuzat sa preia plaja. Sorin Greavu, directorul acestei firme, ne-a spus ca a refuzat sa preia plaja de la 2 Mai intrucit „primarul a furat jumatate de plaja. Din 2,4 hectare, aproximativ 1,2 hectare au fost f