Primul job in care a trebuit sa intru in contact cu lumea “exterioara” a fost de vanzator publicitate la Radio Brasov. La inceput mi s-a parut fascinant ca aveam carti de vizita si ca la intalniri, ma prezentam oferindu-mi cartea de vizita, ba mai mult, primeam o alta carte de vizita in schimb. La vre-un an dupa ce am inceput in munca de vanzator, aveam deja o colectie importanta de carti de vizita pe care incepusem sa mi le aranjez in diverse agende si clasoare.
Cu timpul si cu cresterea semnificativa a numarului de persoane cu care intram in contact, singura metoda viabila de a avea toate aceste informatii de contact la indemana a fost sa ma indrept catre tehnologie. Asa se face ca astazi am un “rolodex online” de contacte care numara … multe persoane. Cu unii nu am mai vorbit de multa vreme, pe altii nu mai vreau sa ii vad … deh, se intampla, dar ce ma bucura cel mai tare este ca de fiecare data cand imi trebuie un numar de telefon sau o adresa de mail o am la indemana.
In ultimii ani, retelele sociale si site-urile de business networking au crescut intr-un ritm ametitor. In timp mi-a facut conturi la unele dintre ele, si pe parcursul procesului de inregistrare am ajuns la punctul in care mi se cerea sa-mi adaug prietenii, sau sa trimit invitatii celor pe care ii cunosc.
Puterea pe care o au retelele sociale si site-urile de business networking o poti utiliza la adevarata ei valoare numai daca ai o retea care a atins o masa critica. De ex. pe LinkedIn, degeaba ai un cont si 10 persoane in retea. Nu iti foloseste la nimic. Oricum pe cei 10 ii cunosti foarte bine, si poti comunica oricand cu ei in mod direct. Nu iti trebuie LinkedIn. Cand ajungi insa la un numar mai ridicat de contacte, incepi sa vezi beneficiile de a fi "conectat” cu lumea.
Se zice ca toti oamenii de pe aceasta planeta sunt "conectati” intre ei la nivelul